Γιατί ενόργανη;

.

Η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί ενόργανη γυμναστική, είναι από 4 χρονών. Σε αυτή την ηλικία έχει αναπτυχθεί σωματικά και πνευματικά για αυτού του είδους τη γυμναστική ενώ δεν δυσκολεύεται στις απαιτήσεις του μαθήματος.

Τα βασικά οφέλη της ενόργανης γυμναστικής για τα παιδιά, που είναι η βάση όλων των αθλημάτων, είναι η ευλυγισία, η μυϊκή προσαρμογή, η ευκινησία, η αυτοπεποίθηση, ενώ μέσω της ενόργανης το παιδί μπορεί να αποβάλει τον φόβο και βοηθιέται στην κοινωνικοποίησή του.

Μύθος ή πραγματικότητα; Ορισμένες ασκήσεις όπως  π.χ η ενόργανη γυμναστική εμποδίζουν την ανάπτυξη των παιδιών.

Ο μύθος βασίζεται στο ότι το σύνολο των αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής που κάνουν πρωταθλητισμό είναι κατά κανόνα χαμηλού ύψους, κάνοντας λοιπόν  ένα εντυπωσιακό λογικό άλμα κρίνουμε ότι έμειναν κοντές επειδή έκαναν από μικρές ενόργανη γυμναστική. Εντυπωσιακό ε; Σαν  να λέμε ένας ότι παίκτης του μπάσκετ- ψήλωσε επειδή έπαιζε από μικρός  το συγκεκριμένο άθλημα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική, όπως ακριβώς σε συγκεκριμένα αθλήματα αποκτάς πλεονέκτημα αν είσαι ψήλος σε άλλα αποκτάς αν έχεις χαμηλότερο κέντρο βάρους. Για αυτό  και στο επίπεδο του πρωταθλητισμού ξεχωρίζουν αυτοί που βοηθιούνται από το σώμα τους. Οι ψηλοί στο μπάσκετ οι κοντύτεροι στην ενόργανη. Το ύψος έχει να κάνει με άλλους παράγοντες όπως κυρίως η κληρονομικότητα και η διατροφή. Μάλιστα ξέρουμε από έρευνες πως η ενόργανη, το τραμπολίνο και γενικά οι δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού προκαλούν μία σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο σε παιδιά προ της εφηβείας, ενώ συγχρόνως δυναμώνει και το μυϊκό σύστημα. Όχι απλώς λοιπόν δεν εμποδίζεται η ανάπτυξη αλλά το σώμα παίρνει και τα εφόδια να ανταπεξέλθει στο ύψος που θα πάρει.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s